top of page

Staalname en analyse

U kan bij ons terecht voor waterstaalname en analyse op Legionella, al dan niet in het kader van de opmaak van een beheersplan. Bij aanwezigheid van Legionellabacteriën wordt automatisch een vervolgkweek ingezet voor bevestiging van het soort Legionella.  De algemene toetsingsnorm is 200 KVE/L aan Legionellabacteriën, ongeacht het soort (pneumophila of non-pneumophila).

 

Bij besmetting bezorgen wij u discreet en zo snel mogelijk de analyseresultaten. We geven u advies en helpen u, indien gewenst, bij het uitvoeren van desinfectie of structurele aanpassingen. 

Legionella analyse

De aanwezigheid van legionella wordt gemeten door een waterstaalname op de risicovolle tappunten zoals bepaald in het beheersplan. Het laboratorium voert een kweek uit en maakt een gedetailleerd analyseverslag op. Bij aanwezigheid van legionella bacteriën wordt automatisch een vervolgkweek ingezet voor bevestiging van het specifieke type legionella.
De hoeveelheid legionella wordt uitgedrukt in KVE/L (kolonievormende eenheden per liter), ongeacht het soort (pneumophila of non-pneumophila). Bij een waarde boven 200 KVE/L spreekt men van een contaminatie (besmetting).

Bij Aquadomo bent u zeker van gekwalificeerde staalnemers en analyse via een eigen geaccrediteerd laboratorium conform WACV/V/A/005 en ISO11731 die ook de drinkwatercontroles voor Farys uitvoert.

Samen met u plannen we de staalname in en leggen we de coördinaten van het staalnamepunt vast (indien dit niet op basis van een Aquadomo legionellabeheersplan gebeurt) zodat de staalnemer de werking niet hoeft te verstoren. U dient rekening te houden met 2 werkdagen vanaf uw aanvraag voor bevestiging van uw afspraak. Het analyse verslag krijgt u na 14 dagen, gezien de lange kweekperiode in het labo.

Het resultaat van de staalname wordt vooraf geïnterpreteerd en vervolgens vertrouwelijk naar u gecommuniceerd. De contactpersonen worden bij besmettingen boven de drempelwaarde eerst telefonisch verwittigd en nadien wordt het analyseverslag net zoals bij de niet-besmette stalen via e-mail bezorgd.

 


 
Als discrete en efficiënte partner zorgt Aquadomo eerst voor een snelle oplossing. Daarna bekijken wij met onze klanten duurzame aanpassingen of methodes op maat om de groei van de legionella bacterie geen kans meer te geven.


 

Drinkwater analyse

Aquadomo beschikt over eigen gekwalificeerde staalnemers en een geaccrediteerd laboratorium voor bacteriologische en fysico-chemische analyse. De analyseparameters kiest de klant op maat. De uitslag van de staalname wordt eerst geïnterpreteerd en vervolgens met u besproken. De contactpersonen worden telefonisch en/of elektronisch verwittigd.

Eigen water analyse

Eigen water gaat over grondwater, oppervlaktewater, regenwater ... dus alle vormen van waterverbruik behalve leidingwater.

Specifieke parameters

Wens je een staalname voor specifieke parameters, dan kan je meer informatie aanvragen via ons contactformulier.

Contacteer ons om een staalname aan te vragen.

Legionella analyse
Drinkwateranalyse
Eigen water analyse
Controle van specifiek parameters
Staalnames en besmettingen 20200526.png
staalname drinkwater.jpg
bottom of page