shutterstock_1169956426.jpg

Afkoppeling en vernieuwing waterbehandeling

Nationale Plantentuin Meise​

De Nationale Plantentuin ligt in de Vlaams-Brabantse gemeente Meise. Het is een van de grootste plantentuinen ter wereld, hij is vandaag 92 hectare groot en herbergt 18.000 soorten planten.

 

Doel

Aquadomo coördineerde de afkoppeling en vernieuwing van de waterbehandeling van de Plantentuin. Voor dit project was Aquadomo verantwoordelijk voor het totale beheer van de nieuwe waterbehandeling. Dit hield in aanvraag van de bouwvergunning, projectopvolging, budgetcontrole, organisatie van de werfvergaderingen, vergaderingen met de betrokken overheden en uitvoerders, opvolging van de oplevering werken per fase om te eindigen met de definitieve oplevering.

Projectomschrijving
  • Voor verneveling in de serres van de Plantentuin is een productie van 30m³/d gedemineraliseerd water nodig. Hiervoor werden drie nieuwe boorputten op de site aangelegd en zal een nieuwe behandelingsinstallatie met omgekeerde osmose (RO) gebouwd worden, inclusief 2 ondergrondse buffertanks van elk 60m³.

  • Het ruwe putwater wordt door een redundante pompgroep op voordruk gebracht om een viertraps-RO installatie te voeden. Deze installatie zal 3,5m³/u demin water (<30µS/cm) produceren aan een rendement van 80%.

  • Omdat de zuurtegraad van het water in de Plantentuin een belangrijke rol speelt, benadert het putwater de zuurtegraad van regenwater en wordt het continu gecontroleerd met een online pH meter.

  • Om de kwaliteit van het geproduceerde water niet te beïnvloeden, wordt het opgeslagen in een nieuwe buffertank bekleed met een inerte folie.

  • Volledige back-up voor de putwaterwinning wordt voorzien via drinkwater met een automatische ontharder.

 

Foto's: