top of page
shutterstock_1169956426.jpg

Afkoppeling en vernieuwing waterbehandeling

Nationale Plantentuin Meise​

De Nationale Plantentuin in de Vlaams-Brabantse gemeente Meise is een van de grootste plantentuinen ter wereld. Hij is 92 hectare groot en herbergt 18.000 soorten planten.

Aquadomo coördineerde de afkoppeling en vernieuwing van de waterbehandeling van de Plantentuin. Aquadomo was verantwoordelijk van A tot Z: aanvraag van bouwvergunning, projectopvolging, budgetcontrole, organisatie van werfvergaderingen, vergaderingen met betrokken overheden en uitvoerders, opvolging van de oplevering per fase en de definitieve oplevering.

Projectomschrijving
  • Voor de verneveling in de serres van de Plantentuin is per dag 30.000 liter gedemineraliseerd water nodig. Hiervoor werden drie nieuwe boorputten op de site aangelegd.

  • Er komt ook een nieuwe RO-installatie (omgekeerde osmose), inclusief 2 ondergrondse buffertanks van elk 60.000 liter.

  • Het ruwe putwater wordt door een redundante pompgroep op voordruk gebracht om een viertraps-RO installatie te voeden. Deze installatie zal 3,5m³/u demin water (<30µS/cm) produceren aan een rendement van 80%.

  • Omdat ook de zuurtegraad van het water in de Plantentuin belangrijk is, benadert het putwater de zuurtegraad van regenwater en wordt het continu gecontroleerd met een online pH meter.

  • Om de kwaliteit van het geproduceerde water niet te beïnvloeden, wordt het opgeslagen in een nieuwe buffertank bekleed met een inerte folie.

  • Er is volledige back-up voor de putwaterwinning via drinkwater met een automatische ontharder.

 

Foto's:
bottom of page